Veelgestelde vragen

Algemeen

Hoeveel elektriciteit produceert een zonnecel?

Dat hangt af van de zonnestraling, het is logisch dat in de winter minder zonneschijn is dan in de zomer. Een zonnepaneel bestaat meestal uit 60 of 72 zonnecellen die serie geschakeld zijn. Daarmee leveren ze, afhankelijk van de kwaliteit en type tot wel 300 Watt vermogen. Dit vermogen wordt alleen gehaald wanneer de zon er recht op schijnt (daarom Wattpiek genoemd).

Een zonnepaneel levert op jaarbasis in Nederland ongeveer 200-220 kilowattuur (kWh).

Wanneer is mijn verbruik gelijk aan mijn opgewekte energie?

Eén zonnestroompaneel van 240Wp produceert ongeveer 200 kWh per jaar. Wanneer je 3.000 kWh per jaar verbruikt zal je dus 15 zonnepanelen van 240 Wp nodig hebben. Als je het verbruik in kWh van je eigen huishouden weet kun je dus na gaan hoeveel panelen je nodig zult hebben om te zorgen dat de opgewekte energie gelijk is aan jouw verbruik! Wat gebeurt er met de ‘teveel’ opgewekte energie? De opgewekte elektriciteit wordt toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk van je woning. Deze elektriciteit wordt dan gebruikt door de apparaten die op dat moment aan staan. Als er meer elektriciteit wordt opgewekt dan er nodig is, wordt de overgebleven elektriciteit terug geleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Jouw eigen elektriciteit meter loopt dan terug of registreert de terug geleverde elektriciteit.

Wat gebeurt er wanneer er een lange tijd bijna geen zon is?

Zonnepanelen kunnen ook met weinig zon werken. Het gaat immers om het licht, dus ook bij bewolkt weer zal er energie opgewekt worden. Wanneer de zon schijnt wordt er wel veel meer energie opgewekt! ‘s Nachts verbruiken we natuurlijk ook energie, maar dan schijnt de zon niet. Dit wordt opgelost doordat de energie, die overdag opgewekt is, effectief op te slaan op het elektriciteitsnet. Op deze manier kan je in de nacht gebruik maken van eerder opgewekte energie!

Vermindert de coating de opbrengst?

Nee, een coating kan het juist bevorderen; dit is een heel dun laagje dat over de zonnepanelen heen zit. Daarbij komt dat de coating ervoor zorgt dat er minder reflectie ontstaat. Door de coating wordt het zonlicht verstrooid en dit zorgt ervoor dat het licht beter op het zonnepaneel komt. Zonlicht wordt dus geabsorbeerd in plaats van gereflecteerd, en dat is wat je wilt. De meeste zonnepanelen zijn daarom ook erg donker van kleur zodat ze meer zonlicht absorberen.

Hoe wordt de efficiency van mijn dak berekend?

Het berekenen van de efficiency is eigenlijk onder te verdelen in twee stappen. Ten eerste wordt er gekeken naar de grootte van je dak, en dan vooral naar de grootte van het geschikte deel waar de panelen geplaatst kunnen worden. Heb jij bijvoorbeeld een dakkapel, of een aantal bomen rondom je huis, dan kunnen we hier rekening mee houden in de berekening. Het is immers overbodig en niet verstandig om panelen te plaatsen die hun werk niet optimaal kunnen doen. Uiteindelijk wordt de bruikbare oppervlakte berekend en kunnen we bepalen hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen. Dat brengt ons bij de tweede stap. Hierbij wordt er gekeken hoe de oriëntatie van jouw dak is ten opzichte van de zon, en het type dak (plat, schuin). Aan de hand van deze twee aspecten wordt er gekeken hoe efficiënt de zonnepanelen, die op jou dak geplaatst kunnen worden, zullen zijn.

Kunnen mijn panelen verzekerd worden?

Zonnepanelen kunnen worden blootgesteld aan verschillende omgevingsinvloeden. Om deze risico’s volledig af te dekken, kun je jouw zonnepanelen te verzekeren. Je kunt hierbij kiezen voor een opstalverzekering, aansprakelijkheidsverzekering of een gespecialiseerde zonnepanelen verzekering. Deze laatste verzekert ook dingen die bijvoorbeeld de opstalverzekering meestal niet dekt. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan bouwfouten, diefstal, vandalisme, reparaties en opbrengsten verlies door bijvoorbeeld een storing. Je kunt je afvragen of je wel een verzekering moet afsluiten, er zit namelijk al twee jaar garantie op en de dingen waar je voor verzekerd bent, gebeuren vrijwel nooit. Verder moet je, je er van bewust zijn dat je een groot deel van je financiële rendement kwijt bent aan een verzekering die je hoogstwaarschijnlijk niet nodig zal hebben.

Worden ze minder efficiënt wanneer ze vies zijn?

Dit effect is minimaal. Regen (en eventueel sneeuw) zorgen ervoor dat je panelen relatief schoon blijven.

Hoe hoog is het BTW tarief bij zonnepanelen?

Sinds 1 maart 2013 is er een verlaagde BTW-regeling op de arbeidskosten. De BTW regeling geldt voor één jaar bij onder andere zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. In plaats van 21% BTW, is het nu 6%. Een flinke daling, waardoor de zonnepanelen alleen nog maar aantrekkelijker worden. Het gaat om een tijdelijke maatregel die loopt van 1 maart 2013 tot 1 maart 2014.

Wat is de oppervlakte van één paneel?

In de praktijk wordt er meestal gewerkt met zonnepanelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen, met elk een zijde van 156 mm. Hierdoor komt de afmeting van een paneel ongeveer uit 165 cm lang, en 100 cm breed, samen dus 1,65 m2.

Wat is een omvormer?

Een omvormer zorgt ervoor dat de energie, die jij opwekt door middel van je panelen, gelijk wordt gesteld met de elektriciteit die we van het elektriciteitsnet halen. De ‘gelijkspanning’ van zonnepanelen wordt omgezet in de zogeheten ‘wisselstroom’ (230 Volt) Bij de installatie van zonnepanelen wordt deze omvormer in de meterkast geplaatst en zorgt er dan voor dat je je opgewekte energie kan gebruiken en dat het naar het elektriciteitsnet getransporteerd kan worden.

Wat gebeurt er met zonnepanelen met slechte weersomstandigheden?

Panelen zijn goed bestand tegen zware weersomstandigheden als ze goed geïnstalleerd zijn! Zelfs als het vriest en de zon schijnt op de zonnepanelen en ze zijn niet besneeuwd dan doen zij nog steeds prima hun werk. De omvormer zal vaak op zolder geplaatst worden, doordat de maximale afstand tussen de panelen en de omvormer 15 meter is.

Wat is salderen?

De meeste zonne-energie wordt overdag opgewekt omdat op dat moment de zon schijnt. Veel mensen zijn dan op hun werk, wat dus betekent dat de opgewekte energie niet nodig is omdat er geen apparaten gebruikt worden. De opgewekte energie die niet gebruikt wordt, wordt terug gestuurd naar het elektriciteitsnet en zodra jij deze energie weer nodig hebt voor het gebruik van apparaten, kun je de opgeleverde energie terug krijgen. Voorbeeld: Jij hebt 100 kWh opgewekt maar niet gebruikt, dit kun je terugkrijgen van het elektriciteitsnet zonder dat je daarvoor betaalt. Het aantal kWh dat je extra gebruikt, dat moet je wel betalen. Dus stel, je gebruikt bijvoorbeeld 150 kWh, terwijl je zelf 100 kWh opgewekt hebt. Dan betaal je alleen voor de overgebleven 50 kWh! Per jaar mag je tot 5000 kWh salderen, dit is voldoende voor het overgrote merendeel van de huishoudens.

Wat is een Wattpiek?

Wattpiek (Wp) geeft het vermogen van een zonnepaneel weer, wanneer deze onder ideale omstandigheden zou functioneren. In Nederland levert 1 Watt-piek per jaar (op een goede locatie)ongeveer 0.85-0.90 kilowattuur (kWh) op. Dus een installatie van 1500 Wp zal in een jaar tijd ongeveer 1275 kWh overleveren. De daadwerkelijke opbrengst is natuurlijk bijvoorbeeld afhankelijk van je dak (heeft dit een zonnige oriëntatie en hellingshoek), en hoe veel zonuren er in een specifiek jaar zijn.

Onderhoud

Hoe vaak moet ik zonnepanelen schoonmaken?

Wanneer je panelen er echt smerig (als in grote vlekken of obstakels) uitzien, is het van belang dit schoon te maken. Stof, pollen of bladeren kunnen oorzaak zijn van vieze panelen. Regen zal veel van deze viezigheid er al afspoelen, dus meestal is het niet nodig.

Hoe maak ik zonnepanelen schoon?

Het schoonmaken van zonnepanelen hoeft zelden tot nooit te gebeuren. Het ligt er ook aan of je in een bosrijke omgeving woont waardoor bladeren of vogels de panelen vies maken. Na de herfst is het verstandig om te kijken of er veel bladeren liggen. Schoonaken moet gebeuren met beleid. Schoonmaakmiddelen kunnen voor krassen zorgen die het opwekken van energie niet bevorderen of zelfs verstoren. Gebruik water met een doek of spons om vieze vlekken te verwijderen en maak hierna de panelen weer droog.

Worden ze minder efficiënt wanneer ze vies zijn?

Een beetje. Regen (en eventueel sneeuw) zorgen er meestal al voor dat je panelen relatief schoon blijven. Wanneer er één zonnepaneel echt vies is (bijvoorbeeld doordat er bladeren op gevallen zijn die de helft van een zonnepaneel bedekken), heeft dit wel implicaties voor de rest van het systeem. Door dit ene bedekte paneel zal de rest van de panelen namelijk ook allen minder elektriciteit opwekken.

Plaatsing

Op wat voor daken kunnen zonnepanelen geplaatst worden?

Ten eerste kunnen zonnepanelen gewoon op een plat en schuin dak geplaatst worden. Het minimale beschikbare dakoppervlak is 6 m2. Je dient er rekening mee te houden dat op de buitenste 50cm van je dak tot aan de dakrand geen panelen geplaatst mogen worden. Zonnepanelen kunnen ook op een rieten dak geplaatst worden. Het is echter wel minder gemakkelijk. Bij voorkeur wordt het liever geplaatst op een normaal dak, maar indien dit het enige dak is zou het een mogelijkheid kunnen zijn. Verder kunnen alle daken die zuidelijk georiënteerd zijn of die zuidelijk tussen oost of west liggen, in aanmerking komen voor zonnepanelen. Staan je daken precies oost-west dan kunnen er op beide zijden van je daken zonnepanelen geplaatst worden. De hellingshoek van je dak beperkt de invloed op de opbrengst van het systeem, zolang de daken maar richting oost en of west staan! Er zijn nog een paar dingen waar je rekening mee zult moeten houden. Zo moet je bijvoorbeeld nagaan of jij de eigenaar van de woning bent en of je dus niet eerst toestemming nodig hebt. Verder moet je ook na gaan of jouw huis geen monument of beschermd stadsgezicht is.

Waarom moeten zonnepanelen op een hoek van 36 graden liggen?

Het is een misvatting dat je dak precies een hoek van 36 graden moet hebben. Het is wel waar dat een hoek van 36 graden het meest efficiënte resultaat boekt. Door middel van stellages kunnen panelen op een plat dak zó geplaatst worden zodat er nog steeds een hoek van 36 graden ontstaat! Is dit niet het geval, en liggen ze in een andere hoek, dan kunnen zonnepanelen nog steeds flink bijdragen aan het verlagen van je energierekening. Tussen de 15 en 45 graden is er amper rendementsverlies, bij een groter hoek begint dit sneller een probleem te worden. In Nederland is de optimale hellingshoek dus 36 graden, maar waarom? Dit is verschillend per land. Hoe dichter je bij de evenaar komt, hoe platter de zonnepanelen kunnen liggen.

Reflecteren zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen reflecteren. De vraag is dan, is dit erg? Wanneer je niet in een vrijstaand huis woont en je buren dus relatief dichtbij zitten zullen zij hier, wanneer ze bijvoorbeeld in de tuin zitten, geen last van hebben. Zonnepanelen liggen op het dak en kunnen dus niet naar beneden schijnen. Overburen zullen echter, wanneer zij op een verdieping zijn die hoger ligt dan jou zonnepanelen, last kunnen hebben van reflectie. Let wel, de zon is continu in beweging en de hoek van de reflectie zal nooit lang op dezelfde plaats schijnen. Erg veel ongemak zal het dus niet met zich meebrengen. Daarnaast zijn er coatings op de markt die de reflectie verminderen, en dit probleem verder beperken.